dimecres, 29 de desembre del 2021

VOLCANS, LLIÇONS VITALS

Allò que no ens ensenya la vida, ens ho du mostrant un volcà fa uns 3 mesos. Les entranyes de la Terra rugeixen i escupen lava roent a l'illa de la Palma, que molts peninsulars situen al Mediterrani. La Cumbre Vieja, que resulta que és la més jove de totes, fina ironia que només un altre illenc pot entendre en la seva magnitud. La lava soterra sota una calenta capa de magma de roca fusa, pobles sencers, la cendre com a pluja fina s'escola arreu i paralitza la vida. Cap vida humana, sortosament, s'ha vist compromesa per l'erupció del volcà palmer, malgrat les pèrdues milionàries de collites de plàtans, cultius, llars sencers soterrades, vides enfonsades. No tot és dolent, l'illa ja ha crescut un parell d'hectàrees...sí.

Molts veïns només disposaren de quinze minuts per salvar en estat de xoc allò fonamental de les seves cases abans d'abandonar el que un dia fou la seva llar. La meva pregunta és, què salvaríeu voltros si només us donassin quinze minuts per recollir pertinences? S'entèn que les persones i animals estan sans i segurs a bon lloc d'aixopluc.

La primera cosa a salvar del magma és la vida humana, després la vida animal, si és possible. De les coses materials prioritàries a l'hora de salvar del foc, aquelles coses que no puguin ser substituïdes de cap manera, tal vegada fotografies de l'àlbum de noces o dels fills, pares i padrins,  per la càrrega sentimental, la documentació sobre l'assegurança que ens pagarà les destrosses del volcà, tal vegada aquell ordinador amb les nostres dades i el disc dur extern amb la còpia de seguretat, el mòbil avui en dia sempre el duim a sobre, les medicines que hagis de menester al llarg dels pròxims 5 o 6 dies... Tot allò que se pugui comprar, reposar, substituir (la tele, la videoconsola,)… val la pena pensar-s'ho dues vegades i deixar-ho anar, seria millor agafar el fogó de camping gas per si heu d'encalentir-hi la sopa. També val la pena deturar-se un minut a valorar l'entorn geogràfic i la latitud, altitud, climatologia, època de l'any i preveure a l'engròs si haurem de menester o no roba d'abric o no, en cas dels germans canaris, una jaqueteta prima ja n'hi ha prou per passar l'hivern a vint graus. 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada